Hjertestarter

På Antvorskov Skole er der ophængt en hjertestarter på skolens gavl lige overfor indgangen til hallen. Den må benyttes af alle!

Du kan redde et liv

Hvis en person er bevidstløs  og ikke trækker vejret normalt, er det tegn på hjertestop. Det første, du skal gøre er at ringe 1-1-2.

Hvert år får omkring 3.500 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospital. Cirka 10 procent af dem overlever i dag. Hvis flere lærer hjertelungeredning og kan bruge en hjertestarter, kan der reddes endnu flere liv.

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der kan "genstarte" hjertet efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen. 

Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere om der skal afgives stød. Derfor er det vigtigt, at du placerer elektroderne rigtigt.

Hele vejen gennem processen fortæller hjertestarteren, hvad du skal gøre. For eksempel hvordan du sætter elektroderne rigtigt på, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om du skal trykke på den knap, der udløser stødet.

Siden er sidst opdateret 28. september 2021